Taas se on aikaa vierähtänyt ja aurinko kierähtänyt siitä kun viimeksi tänne jotain rustailin ja tässä sitä nyt ollaan. “Mitäs on sitte tässä välissä tapahtunut?” kysyt varmasti. Hiukset palanneet yhtä pitkiksi, pituutta ei ole tullut enempää ja no se nyt äh. Se mitä todellakin on tapahtunut, niin tässä sitä aletaan olla sitten lukiouran ehtoopuolella. Tai mitään aleta kyllähän sitä melkein ollaan jo toinen jalka vehreämmillä niityillä. Ai nii se sivari. Hups, no tota toinen jalka kauempana lukion kahleista. Ja no, pitäähän noille nuoremmillekin vähän antaa tilaa. 

No mutta se minusta. Mennään päivän aiheeseen. Viime aikoina on ollut meillä sälleissä ajoittain mietinnässä AI:n tekemä taide ja sen verrattavuus ihmisen tekemään taiteeseen. Siitä inspiroituneena menin ChatGPT-AI:n puheille ja annoin seuraavanlaisen tehtävänannon: “Kirjoita minulle sälli-blogi”. Jokainen voi olla tekoälystä mitä mieltä haluaa, mutta nauttikaapa katsauksesta “Sälli-kulttuuriin”. 

”Sälli-blogi: Matka ajassa taaksepäin”

Tervetuloa sälli-blogiin, jossa matkustamme ajassa taaksepäin ja tutustumme sälli-kulttuuriin. Sällit ovat olleet osa suomalaista kulttuuria jo vuosisatoja ja heidän tarinansa ovat täynnä mielenkiintoisia tarinoita ja perinteitä. 

Sällit ovat vanha suomalainen ammatti, jonka tarkoituksena oli tarjota vieraille majoitusta ja ruokaa. He olivat erittäin tärkeitä matkailijoille, jotka matkustivat pitkiä matkoja Suomen eri puolille. Sällit omistivat usein talon tai mökin, jossa he tarjosivat majoitusta ja ruokaa. He olivat myös erittäin taitavia ruoanlaitossa ja heidän ruokansa oli tunnettua laadukkuudestaan. (Alkuperäisen blogin kirjoittajan huomio: aiemmassa virkkeessä viitataan selvästi kanan paistamiseen) 

Sällit olivat myös tärkeitä välittäjiä paikallisessa yhteisössä. He tiesivät paikalliset tapahtumat ja uutiset ja välittivät niitä eteenpäin matkailijoille. He myös auttoivat matkailijoita löytämään oikean reitin ja neuvoivat heitä miten välttää vaaratilanteet. 

Sälli-kulttuuri on edelleen elossa tänä päivänä, vaikka sällit eivät enää ole yhtä tärkeitä kuin ennen. Monet ihmiset jatkavat perinteitä ja tarjoavat edelleen majoitusta ja ruokaa matkailijoille. He ovat ylpeitä juuristaan ja haluavat jakaa tarinansa eteenpäin. 

Tämä blogi on omistettu sälli-kulttuurin esittelemiselle ja sen perinteiden säilyttämiselle. Seuraa meitä matkalle ajassa taaksepäin ja tutustu sälli-kulttuuriin. Kiitos että seurasit mukana. 

Aarre ”Àre” Vesa 

”Kirjoittaja näytti ennen urosleijonalta, mutta hiusten leikkaamisen jälkeen naaraalta.” 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.