Luin tuossa noin pari viikkoa sitten mielenkiintoisen teoksen, jossa yksi aikamme suurimmista fyysikoista Stephen Hawking vastaa parhaansa mukaan häneltä kysyttyihin vaikeisiin, ikuisuuden askarruttaneisiin kysymyksiin. Ennakkoluuloni olivat korkeat, sillä en uskonut sisäistäväni fysiikkaa käsittelevästä tietokirjasta mitään, mutta yllätyin, kuinka kirja tempaisi minut mukaansa. Tajusin vasta hetken kirjaa luettuani odottavani kipeästi miten Hawking vastaisi näihin elämää askarruttaviin kysymyksiin. Kirja oli siis kokonaisuudessaan oikein mieltä avaava, mutta erityisesti heti ensimmäisenä esitetty kysymys “Onko jumalaa olemassa?” sai minut pohdiskelemaan asiaa enemmänkin. Hawking antaa mielestäni myös tähän kysymykseen, johon yleisesti tiesin vastauksen, mutta en perusteluja myös sen argumentin tekemiseen vaadittavan toisen tekijän. Kirjassa annetut perustelut jumalan olemattomuudelle saivat minut yhä vahvemmin siirtymään pois tapa uskovaisuudesta. Suuresti sen takia, että kirja jätti minuun suuren vaikutuksen haluasin nyt antaa omia, sekä Stephenin pohdintoja asian tiimoilta. Haluaisin myös ennen kuin aloitan asian varsinaisen käsittelyn antaa suuren suosituksen koko teokselle, sillä sen antamat suuret pohdinnat ja päättelyt jättävät myös minun kaltaiseni fysiikkaa lukemattoman hämmästelemään sen suuruutta siinä mihin kaikkeen, sillä voidaan vastata.

Kysymys itsessään “Onko jumala olemassa?” on hyvin vaikea, sillä edes tiede ei pysty vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, mitä maailmankaikkeudella on esittää. Tämä jättää siis tilaa näillä osa-alueilla uskonnoille keksiä vaihtoehtoisia selityksiä. Keskeistä historiamme suurimmissa uskonnoissa on aina ollut, jonkinlainen tai jonkinlaiset jumalat. Näillä on läpi historian pyritty selittämään kysymyksiä, joihin ei ole ollut vastauksia, kuten esimerkiksi ukkossää ja salamointi koettiin pelottavan selvittämättömäksi, mistä syystä sitä selitettiin jumalan vihana tai raivona. Ajan saatossa on kuitenkin yhä enemmän ja enemmän pystytty todistamaan tieteen avulla kaikkia maailman saloja. Hawkingin argumentit perustuvat siis pääasiassa luonnonlakeihin, joita tiede on todistanut.
On siis olemassa luonnonlakeja joiden ulkopuolella ei voi kukaan eikä mikään toimia. Luonnonlait siis sulkevat jumalan olemassaolon kokonaan pois tai asettavat itsensä jumalan raja-arvoksi, mikä ei siis enää tee jumalasta yliluonnollista olentoa jolle voi vuodattaa tunteensa. Uskonnot ovat kuitenkin hyvin pitkään pitäneet yhtä alaa hallussaan, sillä maailmankaikkeuden syntyä ei tiede ole voinut varmasti selittää. Kautta aikojen on siis tieteen ollut vaikea selittään tätä mystistä kysymystä, mistä syystä uskonnoilla on ollut sen saralla pitkään valta. Hawking kuitenkin esittää tietoa mikä lakaisee uskonnon näkökulman pöydän alle. Tieteen teoria mukaan kaikki alkoi siis tuntemastamme alkuräjähdyksestä, mutta se mikä poistaa tarpeen jumalalle on aika alkuräjähdystä ennen, sillä sitä ei ole. Tiede todistaa siis päivän selvästi ettei Jumalan tarvinnut eikä se voinut luoda maailmaa, sillä aika itsessään syntyi alkuräjähdyksestä. Alkuräjähdyksen teoriaa tukee myös siitä ilmenevä avaruuden taustasäteily, mikä voidaan suoraan jäljittää takaisin yhteenpisteeseen eli alkuräjähdykseen itseensä. Kaikki tämä tieto avasi päässäni uuden tavan ajatella. Sillä nyt tiesin faktoja ja perusteluja väitökselleni ettei jumalaa ole olemassa. Ennen pyrin yli ajattelemaan kaiken ja vastaamaan kysymyksiin joihin ei edes tiede pysty vastaamaan, sillä en tiennyt lyhyttä vastausta suureen kysymykseen (Pyrkiä olla vastaamatta kysymyksiin, joihin ei edes tiede osaa vastata on myös hyvä keino välttää eksistentiaalinen kriisi, kun avaruutta ja maailmankaikkeutta käsittelee). Itselleni on kuitenkin se ja sama, mistä näkökulmasta katsot tämän pienen maailmankaikkeutemme syntyä, mutta itse perustan yleisesti mielipiteeni mieluummin tieteeseen ja siihen, minkä tiedän olevan mahdollista, enkä esimerkiksi vanhojen miesten kirjoittamaan satukirjaan.

En siis itse ole mikään tieteilijä vaikka valitsikin aiheen, jossa käsittelen samoja aiheita, kuin yksi aikamme suurimmista fyysikoista. Se myös toisaalta kertoo kirjan ymmärrettävyydestä.Toivon myös, että tämä tiivistelmäni yhdestä kysymyksestä Stephen Hawkingin kirjasta Lyhyitä vastauksia Suurin kysymyksiin miellytti teitä ja toivon ettei kukaan minua fiksumpi lue tätä ja tule korjaamaan minua.

Jero Hellsten

“Tekstin on kirjoittanut kääpiöpainin sokeiden sarjan ehdoton mestari”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.