Mitä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutta on kryptografiaan eli salauskirjoitustekniikkaan perustuva digitaalisessa muodossa oleva valuutta. (https://osakesijoittaja.fi/kryptovaluutta/).
Normaalin rahan tapaan kryptovaluuttojen arvo vaihtelee sen suosion mukaan. Mutta koska kyseessä on uudehko villitys ja varakkaita ihmisiä, jotka voivat horjuttaa niiden arvoa, vaihtelee niiden arvo rajusti. Kryptovaluutoista tunnetuin ja vanhin on Bitcoin. Bitcoinin loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008 ja joka tuli toiminnalliseksi tammikuussa 2009.

Ensimmäisen vaihdon bitcoinista viralliseen valuuttaan teki vuonna 2009 suomalainen korkeakouluopiskelija Martti Malmi, joka vaihtoi 5 000 bitcoinia viiteen dollariin. Ja Ensimmäisen kerran bitcoineja käytettiin ostamaan oikeita tuotteita, vuonna 2010, kun Floridalainen ohjelmistokehittäjä osti kaski pitsaa 10 000 bitcoinilla. Eli aikanaan Bitcoineilla oli hyvin pieni arvo, verratessa nykypäivän yli 34 tuhannen euron arvoon kolikkoa kohtaan (30.1.22).

Bitcoinien käyttö alkoi yleistyä pikkuhiljaa 2011- vuoden tuntumassa, kun mustan pörssin tavaroita alettiin ostamaan bitcoineilla. Ja bitcoineilla siksi, että niitä ei voi jäljittää, kun kyseessä ei ole virallinen valuutta, vaan digitaalinen varan siirto.

Laittomien asioiden kauppa paikasta tunnetuin on erittäin maineikas ja monen dokumentin saanut ”Silk Road”, jonka kehitys sai alkunsa, kun Texasilainen Ross Ulbricht, halusi luoda paikan missä ”kuka vaan voi ostaa mitä vaan, ilman minkään laisia jälkiä ostosta”. Tämä aate ja miehen tietotekninen osaaminen ja koodaamisen parissa toimiminen toi maailmaan Tor- verkossa* toimivan paikan mistä aluksi ostettiin huumaus aineita ja myöhemmin aseita ja kaikkea muuta laitonta.

Bitcoin on siis valuutta, joka poikkeaa euroista ja dollareista sen uutuudella, osaketta muistuttavana suurella arvon vaihtelulla ja sillä että se on täysin digitaalinen. Ja vaikka bitcoineja käytettiin ja käytetään rikollisuuteen ei sen omistaminen tai omistaminen ole laitonta (vaihtelee maittain)
Nykyaikoina kryptovaluuttoja ilmestyy, katoaa, saa räjähdysmäisen nousun tyhjästä ja saattaa ihmisiä varallisen ahdingon partaalle.

Mitä ovat NFT**?

Ensinnäkin NFT:t ei ole pelkästään kuvia apinoista, jotka voi kopioida.
NFT:t ovat kryptovaluuttaa pienellä eroavalla piirteellä muista.
NFT eivät eroa paljolla muista kryptovaluutoista paljoa, mutta mikä on saanut ihmiset innostumaan niistä, on niiden ainutlaatuisuus***. Eli NFT on vähän niin kun digitaalinen taideteos, video tai kuva. Jos sinulla esimerkiksi on netissä jokin suosikkimeemi, voisit omistaa sen NFT:n. NFT on asiana jopa bitcoinin rinnalla uusi, teknologia luotiin 2017, mutta se nousi ihmisten tietoon 2021.

Syy sille miksi ihmiset ostaisivat NFT:teitä on monia, kaikista mukavin syy on jonkin taiteilijan tukeminen, samalla kun saat oikeudet hienoon taideteokseen, usein syy on kumminkin taloudellinen, kuten osakkeissakin. Jotkin ihmiset haluavat että NFT:teistä tulisi taiteen keräilyn uusi suunta. NFT:eiden toinen mukava puoli on se että niistä on olemassa edullisia ja miljoonien arvoisia, joka antaa kaikille mahdollisuuden omistaa jotain mieleistä taidetta.

Yhteenveto

Onko kryptovaluutta hyvä paikka sijoittaa rahat?
No, lyhyesti ei, ei aikanaan sillä ajatuksella, että rikastutut tai että tienaat sillä elantosi. Kryptovaluutta on tavallaan osake siinä missä muutkin mutta se että teet rahaa edellyttää sen, että saat sen myytyä, kun sen hinta on korkeimmillaan. En väitä, että olen erityisen fiksu, kun puhutaan sijoittamisesta, mutta en silti laittaisi isoa määrä rahaa mihinkään kryptovaluuttaan, niiden epätasapainon takia, mieluummin luottaisin johonkin yrityksen osakkeisiin sijoittamiseen.
NFT ideasta pidän enemmän vaan sen takia että sillä voi tukea artistia. Ja myös digitaalinen taide kerääminen kuulosta aivan siistiltä. En silti pidä ihmisiä, jotka olettavat tienaavansa rahaa niiden ostamisella.

Huomiot
*vapaa ohjelmisto, jossa käyttäjä voi olla täysin anonyymi.
**Non- fungible token.
***niitä siis on vain yksi oikea kuva, video tai vastaava, johon vain sinulla on oikeudet.

Lähteet:

”Jos olet nähnyt tämän miehen,

sinä tiedät…”

-Jere Röyskö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.