Heipä hei, joku mulle kerto, että näitä kuulemma luetaankin, joten kaipa tämmönenkin on järkevä kirjottaa. 

Mikä on teidän mielestä kaunista? Todella monet asiat ovat kauniita. Kauniita asioita voivat olla esim. avaruus, taide, teatteri, ihmiset, ruoka, valokuvat, maisemat, muodot, värit, eläimet tai kaikenlaiset abstraktit asiat, jotka ovat täysin yksilöllisellä tasolla määritelty joko kauniiksi, tai rumiksi. 

Mutta se on niin kauhean ikävää sanoa jotakin rumaksi. Vai onko? Jos joku kaveri näyttää minulle kuvan hämähäkistä ja hän kutsuu sitä kauniiksi, kun taas minulle tulee kylmät väreet ja sanon sitä rumaksi, olinko töykeä vai pitäisikö kaverini ymmärtää, että en tykkää samanlaisista asioista kuin hän. 

Tätä voidaan sitten soveltaa aika moneen eri asiaan. Jos näen ihmisen ja pidän häntä rumana, onko se väärin, sillä kaikki ihmiset ovat kauniita omina itsenänne. Moni teistä varmaan sanoi, että on. Ihmisiä kuuluu kunnioittaa ja olisi todella törkeätä sanoa päin naamaa, että olet mielestäni ruma. 

Kuitenkin on kauhean helppo sanoa, että jos en pidä jonkun käärmettä kauniina, minulla on täysi oikeus ilmaista se hänelle päin naamaa. Käärmeethän yleisesti ovat vaarallisia, eikö minulla ole silloin täysi oikeus sanoa sitä iljettäväksi ja kuvottavaksi. 

Sitten jos pohditaan vaikka avaruutta. Sehän on ihan helvetin kaunis, mutta tämäkin on vain mielipide mistä moni voi olla kanssani eri mieltä. Tämä taas on subjektiivinen käsitys todella abstraktista asiasta. Eihän siihen voi kukaan mennä sanomaan että: “ei, sinä olet väärässä. Tuo ei ole kaunis.” 

Se on todella mielenkiintoista, miten ihmiset määrittelevät kauniit ja rumat asiat. Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin se, miten joidenkin asioiden kauneuden ja rumuuden ilmaiseminen on moraalisesti hyväksyttyä ja toisten taas ei. 

Tykätkää asioista, ihailkaa kauniita asioita ääneen tai edes mielessänne. Siinä ei ole mitään väärää. Ei ole myöskään väärin pitää joitain asioita rumina, mutta vaikka olenkin esittänyt kysymyksiä, mitkä kyseenalaistavat millaisten asioiden rumuuden ilmaisu on oikein ja millaisten ei – älkää kuitenkaan menkö ketään haukkumaan rumaksi. 

Älkää pelätkö kertoa kauniille ihmisille kuinka kauniita he ovat. Vaikka kauneus onkin vain ulkoinen piirre, jolle emme mahda mitään, on se silti varmasti kauheen sydäntälämmittävää jokaiselle meistä kuulla kehu kaveriltansa, joka menee kutakuinkin näin: 

“Sinä olet kaunis. Älä koskaan unohda sitä, vaikka kukaan sinulle toisin väittäisi. Senkin ihanan kaunis otus.” 

-Roope Keski-Korpela

”Kirjoittaja on yksi niistä Sälleistä,

joka ei muista esittelyn kirjoittamista.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.